“Om de ambities naar CO2 neutraliteit te realiseren werken we nauw samen met onze ketenpartners en leveranciers en adviseren we pro-actief onze opdrachtgevers op het gebied van circulaire oplossingen. Door duurzaam en resultaatgericht samen te werken met opdrachtgevers in de gehele keten kan transparantie ontstaan en worden oplossingen gecreëerd die de eigen belangen overstijgen. De keuze voor het VELUX dakraam is daar een goed voorbeeld van. Logchies heeft als doelstelling om in 2023 al haar onderhouds- en renovatieprojecten volledig circulair uit te voeren (zie ook onze BHAG). Wij werken hierbij onder andere samen met BMN Bouwmaterialen die een groot assortiment van circulaire en biobased bouwmaterialen levert,” aldus Paulina Logchies algemeen directeur Logchies renovatie en onderhoud.
|
VELUX tuimelvenster met hergebruikt hout
Parteon neemt circulariteit mee als een belangrijk onderdeel bij de uitvoering van grootschalige onderhoudsprojecten om haar woningvoorraad te verduurzamen, het circulaire dakraam sloot daar goed bij aan. Bij het project in Wormerveer zijn de oude dakramen vervangen door de energie-efficiënte VELUX dakramen van reclaimed hout. Sinds de jaren ’60 zijn in Nederland enorme aantallen VELUX dakramen geplaatst. Door innovaties en strengere energie-eisen worden deze ramen bij renovatieprojecten na een jaar of veertig vervangen door duurzamere VELUX dakramen. In dit project is speciaal gekozen voor VELUX dakramen van reclaimed hout.
|
“Woningcorporaties en onderhoudsbedrijven zijn steeds vaker op zoek naar duurzame oplossingen en manieren om circulair te bouwen. Het VELUX dakraam van reclaimed hout is gecertificeerd als ‘FSC 100% Recycled’ en vormt een speciale propositie voor grotere projecten,” vertelt duurzaamheidsmanager Ronald Bal van VELUX Nederland. “Dit ‘reclaimed’ hout is afkomstig van gebruikt hout, zoals balken en dakplaten die ‘gered’ zijn uit sloopgebouwen van soms wel honderd jaar oud, Wat het gebruik van nieuw hout met 100 procent vermindert. Bovendien voldoet het product aan de strenge kwaliteitscriteria van de VELUX Groep en FSC. Het wordt getest, goedgekeurd en CE-gecertificeerd volgens EU-voorschriften en -productnormen, waardoor we er dus alle gebruikelijke garanties op kunnen geven. Zo nemen wij onze verantwoordelijkheid voor de materialen die we gebruiken. Circulair wordt de nieuwe standaard en zal steeds meer versnellen door toenemende vraag, aanbod en kennis.”
|
Het ‘reclaimed’ hout is afkomstig van hout, zoals balken en dakplaten ‘gered’ uit sloopgebouwen van soms wel honderd jaar oud. Het hout wordt gesneden en voorbereid op het productieproces van een VELUX dakraam. Ieder afgewerkt dakraam is gelabeld met de houtherkomst. Hierdoor kan iedere eindgebruiker achterhalen waar het hout uit hun specifieke dakraam vandaan komt. Door dit oude hout te hergebruiken in VELUX dakramen wordt het gebruik van nieuw hout met 100 procent verminderd. Daarnaast wordt de levensduur van het hout met wel 30 tot 40 jaar verlengd en wordt over de totale levenscyclus van deze dakramen naar schatting 28 procent CO2 bespaard.
Over deze samenwerking
Circulariteit gaat verder dan verduurzaming. Het gaat niet alleen om het gebruik van minder grondstoffen, maar ook om het recyclen van materialen om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan. Hierbij is het essentieel dat de cirkel waar mogelijk meer en meer gesloten wordt. Parteon, Logchies renovatie en onderhoud, BMN Bouwmaterialen en VELUX Nederland, zijn partners die allen het belang hiervan begrijpen en daadwerkelijk willen bijdragen. Met oog voor mens en milieu, een gemeenschappelijke visie en een transparante manier van samenwerken pakken zij gezamenlijk projecten aan die bijdragen aan een circulaire samenleving.
Bekijk hier de video over de samenwerking en bekijk hier de reis van het reclaimed hout
Meer weten over onze circulaire oplossingen en resultaten binnen de projecten?
Neem contact op met Cor Been via telefoonnumer 06-30837204 of e-mail: corbeen@logchies.nl.