“Bij de inspectie is in een visuele controle vaak al te zien dat er sprake is van aangetast hout. Vervolgens gaan we de verdere metingen uitvoeren, zoals onderzoek naar het vochtpercentage en controleren van detailleringen. Met deze informatie gaan we te werk. We letten daarbij op scheuren en verbindingen die open staan. Het aangetaste hout wordt verwijderd door het weg te frezen of door een deelvervanging uit te voeren. De onderdelen met houtrot worden vervangen. We plaatsen hoogwaardig FSC-gecertificeerd hout met een lange levensduur terug. Soms maken we gebruik van een houtvervangende pasta. Na het herstel schilderen we de kozijnen. Dat is altijd weer een moment waarop ik echt trots ben op mijn vak: Houtwerk dat weer is teruggebracht in zijn oorspronkelijke vorm, strak geschilderd en weer hersteld om jaren mee te kunnen”.
Paulina Logchies draaide onlangs een dag mee en heeft het herstel van houtrot in de praktijk ervaren tijdens een meewerkdag:
“Houtrotsanering is echt een specialisme. Ik heb weer veel geleerd deze meewerkdag. Ik had er al heel veel over gelezen en gehoord, maar nu ervaren hoe we dat in de praktijk doen en daadwerkelijk uitgevoerd. Het zijn aardig wat handelingen. Het werk bestond uit vullen, frezen en schuren. Eerst kreeg ik een uitleg van de teamleider en daarna kon ik aan de slag. Het vullen moest goed afgewerkt worden met een spatel. Na de droging werd het gevulde hout afgeschuurd. Door dit voorbereidende werk te doen konden de schilders meteen door. Er komt veel stof vrij bij dit werk: een bril en een mondkap zorgden voor de benodigde bescherming.
Ik heb heerlijk genoten weer van deze praktijkdag. Ik ben trots op onze expertise. Het was een fijne dag en ik ga op naar de volgende meewerkdag om nog meer praktijkervaring op te doen!
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief Logchischerwijs.