Een groep derdejaars studenten van Nimeto bezocht op 22 maart het GWL- terrein in Amsterdam om informatie te vergaren voor een onderzoeksopdracht. Onze planontwikkelaar en HR manager ontvingen de studenten die een presentatie kregen over de aanpak van het PO plus project dat wij in opdracht van Rochdale gaan uitvoeren. Natuurlijk kregen de studenten ook een rondleiding over het bijzondere GWL- terrein dat bekend staat om zijn duurzame karakter. Het GWL- terrein ligt in het Amsterdamse stadsdeel West op het voormalige terrein van de Gemeentewaterleidingen.
De Nimeto studenten kregen een presentatie over het project waarin veel praktijkvoorbeelden te zien waren die zij weer konden verwerken in hun schoolopdracht. Vanuit de studenten kwamen veel vragen over circulariteit en verduurzaming. Bij Nimeto zijn onder andere de volgende vastgoed gerichte opleidingen te volgen: vastgoedadviseur, projectmanager, uitvoerder en schilder. De studenten vonden de diversiteit van het project erg interessant. De werkzaamheden die we binnen het PO plus project gaan uitvoeren zijn zeer divers, onder andere onderhoud van de houten delen, nieuwe kozijnen voorzien van HR ++ glas. Het complex wordt nóg energiezuiniger gemaakt voor de toekomst.
Het was een geslaagde dag voor iedereen. We hebben de studenten een mooi kijkje in de keuken kunnen gegeven van het werken aan verduurzamingsprojecten in de onderhoud en renovatie sector.
Het GWL-terrein, grenst aan de Staatsliedenbuurt en het Westerpark in het gelijknamige stadsdeel. Het is een wijk die zich op veel punten onderscheidt van de omringende bebouwing. Opvallend zijn de flats van oranje baksteen, het vele groen op het binnenterrein en de markante oude gebouwen die behouden zijn gebleven zoals het machinepompgebouw, van waaruit vroeger het drinkwater door Amsterdam werd gepompt en dat nu o.a. het Grand Café Amsterdam herbergt. Het opvallendste bouwwerk in de wijk is de watertoren, die de relatie met de vroegere functie van het terrein levend houdt. Het is een duurzame wijk en meer dan alleen een wijk die gebouwd is en beheerd wordt volgens ecologische principes. Die duurzaamheid is ook terug te vinden in de leefbaarheid. En op dat punt heeft de wijk het goed gedaan. Het GWL-terrein heeft zich vanaf 1997, het begin van haar bestaan bewezen als een wijk waar het prettig wonen is, waaraan het autovrije en dus kindvriendelijke binnenterrein veel heeft bijgedragen. Maar daarnaast is het ook te danken aan het eigen buurtbeheer, de vele woningen met een voordeur op de begane grond, de nutstuintjes waar men zijn bloemen of groenten kan planten en niet in de laatste plaats aan de gemotiveerde bewoners. Lees hier meer over deze bijzondere wijk: het GWL-terrein: Nederlands eerste duurzame wijk - GWL terrein Amsterdam