Onze BHAG (Big, Hairy, Audacious Goal) luidt als volgt: ‘In 2023 is volledig circulair uitvoeren van de onderhouds- en renovatieprojecten de standaard binnen Logchies en de vaste keten geworden’. Met deze BHAG willen wij onszelf écht uitdagen om in een vrij korte periode grote stappen te zetten. Dat is nodig, want het werk dat wij doen heeft invloed op het milieu, de leefomgeving, de veiligheid en het welzijn va de bewoners voor wie we ons inzetten. Het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Hoe doen we dat?
In samenwerking met onze ketenpartners en opdrachtgevers zijn wij continu op zoek naar circulaire alternatieven. Wij dagen de keten inclusief onszelf uit om actief alternatieve materialen aan te dragen en toe te passen bij onze projecten. Vervolgens nemen wij pro-actief onze opdrachtgevers mee in de diverse mogelijkheden. Circulair ondernemen doen we dus niet alleen. Het is hierbij heel belangrijk om intensief samen te werken in de keten, durven te innoveren en het ook gewoon te doen.
Toepassen van circulaire alternatieven voor gevels
Dat het toepassen van circulaire varianten al grotendeels in het DNA van de keten zit, blijkt uit de onderstaande voorbeelden van alternatieve varianten die wij hebben toegepast bij de renovatie en onderhoud van de gevels bij onze projecten.
Een aantal voorbeelden van deze circulaire varianten zijn:
Momenteel werken wij aan de planuitwerking om op het GWL-terrein in Amsterdam, de eerste ecowijk van Nederland, duurzame kozijnen toe te passen. Deze kozijnen zijn gemaakt van Finti-hout, een product afkomstig uit Finse productiebossen. Het hout wordt met 200 graden verhit zonder toevoeging van chemische middelen, waardoor het krimp- en zwelgedrag afneemt en het product onderhoudsarmer wordt. De onderhoudsinterval wordt hiermee zelfs opgerekt van gemiddeld 8 jaar naar 12 jaar! Daarnaast legt Finti-hout een zeer korte transportroute af, hierdoor is er weinig CO2-uitstoot vergeleken met andere houtsoorten. Het hout is 100% hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, en daarmee is het een zeer geschikt alternatief voor hout afkomstig van tropische regenwouden en oerbossen.
Bij kozijnreparatie kijken we of een kozijn vervangen of hersteld kan worden. Dit hangt af van de staat waarin het kozijn verkeerd. Vaak wordt ervoor gekozen om het hele kozijn te vervangen, maar er zijn nog zoveel meer opties. De vraag is of je een kozijn kunt herstellen naar een bepaalde basiskwaliteit. Je kunt tegenwoordig ook alleen de onderdorpel vervangen door een hoogwaardige kozijnreparatie waarbij je de stijl infreest om de onderdorpel los van het kozijn te krijgen. Infinity Repair levert geprefabriceerde deelelementen van Accoya of gerecycled hardhout, waarmee het met houtrot aangetaste deel van het kozijn kan worden gerepareerd. De plaatsing hiervan resulteert in een hernieuwd kozijn, waardoor je niet het hele kozijn hoeft te vervangen. Als een kozijn niet meer hersteld kan worden, dan zorgen we ervoor dat alle onderdelen worden gescheiden bij het afval.
In samenwerking met Woonwaard is Accoya gevelbekleding toegepast bij 16 woningen van het Isolatiespoor in Heerhugowaard. Accoyahout is een duurzaam houtsoort dat wel 50 jaar meegaat zonder onderhoudsbehoefte. Het hout is afkomstig van een snelgroeiende naaldboom dat in productiebossen groeit. Na ca. 30 jaar wordt de boom geoogst en doorloopt het als plank/ balk een modificatie-proces. Dit is een zuurbehandeling die de celstructuur van het hout veranderd waardoor de celwanden worden ‘geblokt’ voor vochtopname. Deze behandeling vermindert het vermogen van het hout om water te absorberen met ongeveer 80%, wat de stabiliteit enorm verbetert. Het hout wordt vormstabiel, rotbestendig en gaat hierdoor veel langer mee.
Meer lezen over circulaire stappen die wij zetten? Lees dan het volgende artikel: Logchies onlogisch - Logchies.